Guide att välja rätt bilbarnstol


Att veta vilken bilstol som passar ditt barn och din bil är inte helt lätt. Därför har vi samlat all information som du behöver när du ska köpa bilbarnstol. Allt för att underlätta för dig och för att bilresan med ditt barn ska bli så säker som möjligt.

Bilar är anpassade utifrån vuxnas kroppar och behov. Därför krävs det bilbarnstolar till de mindre för att de ska kunna sitta tryggt och säkert i bilen utan att riskera att utsättas för stora yttre krafter. För att skyddet ska bli optimalt för barnens ömtåliga kroppar är det viktigt att välja rätt storlek på stolen samt en stol som sitter bra i just din bil.

Välj rätt typ av stol till ditt barn

Vilken typ av stol som ditt barn ska ha avgörs främst av vikten och längden på barnet men faserna för de olika typerna av stolar kan även delas in efter ålder. Eftersom barnens storlek varierar i förhållande till deras ålder är det viktigt att komma ihåg hur stort barnet är.

 

Steg 1 Babyskydd

Bugaboo Turtle babyskydd

  • ca 0-9 månader
  • 0-13 kg
  • 40-75 cm


Den allra minsta stolen kallas babyskydd. Ett babyskydd passar barn från nyfödd till ca 6-9 månader eller barn som väger upp till 13 kg. Barnet ligger skyddat i babyskyddet och är fastspänt med babyskyddets interna bälte. Babyskyddet används mycket även utanför bilen och har därmed en rad smarta funktioner. Bland annat är det smidigt att köpa till en adapter som gör att babyskyddet kan fästas på barnvagnen vid kortare turer med barnet.

Montering

Alla babyskydd kan monteras enkelt i bilen med bilens 3-punktsbälte men vanligast är det att även ha en bilbas. Basen kan monteras med bälte eller snabbfästet isofix beroende på vilken bas du väljer. Fördelen med att köpa sitt babyskydd med bas är att det blir mycket smidigare att ta skyddet i och ur bilen. Detta görs smidigt med bara ett knapptryck så att du inte behöver väcka ditt barn när det somnat under bilturen. Basen bidrar inte till högre eller lägre säkerhet. Vissa baser gör att babyskyddet är vridbart vid i- och urlastning i bilen men under bilfärden ska babyskyddet alltid användas bakåtvänt. Det ska inte heller monteras vid en aktiv airbag.

Placering i babyskyddet

Barnet ska ligga ned i babyskyddet och inte sitta.
Bältet ska sitta åt och inte ligga löst på barnet. Det ska max gå att få in ett finger mellan barnets axel och bältet.
Knäppet för bältet mellan barnets ben ska sitta tajt mot barnet där det sitter fast i stolen. Barnet ska alltså inte ligga för långt upp i babyskyddet.
Bältet över axlarna ska sitta rakt bak från axlarna. Det ska alltså inte gå snett uppåt eller snett nedåt bakom barnets rygg. Det ska sitta närmare axeln än örat.
Barnet ska inte vara ihopsjunken i stolen utan ska ligga naturligt utan att åka runt i skyddet.
Om barnet ligger ihopsjunket: Testa att ta ur spädbarnsinlägget. Ligger barnet naturligt och still i stolen är det dags att permanent ta bort spädbarnsinlägget.

Maximal säkerhet babyskydd

  • Babyskyddet är monterat bakåtvänt
  • Babyskyddet sitter rätt monterat i bilen
  • Babyskyddet är inte monterat framför en aktiv airbag
  • Det interna bältet sitter åtspänt på barnet så att det ligger stilla
  • Barnet ska ligga i babyskyddet

Det är dags att byta stol när något av följande är uppfyllt:

  • För stor för babyskyddet
  • Barnets huvud sticker över babyskyddets kant
  • Viktgränsen uppnåtts
  • Barnet kan sitta själv utan stöd


Steg 2 Bakåtvänd bilbarnstol

Axkid One bakåtvänd bilbarnstol

  • Ca 6 mån– 5 år
  • 9-25 kg
  • 60-125 cm

När barnet har växt ur babyskyddet och kan sitta på egen hand är det dags för en bakåtvänd bilbarnstol. För dessa stolar finns fler val än det gör för babyskydden eftersom både barn och föräldrar har andra behov när barnet blir äldre.

Montering

Hur stolen monteras skiljer sig mellan olika stolar. De kan antingen monteras med bilens bälte och underförankringsband eller med Isofix som bara kan klickas fast i bilens säte. En del bakåtvända stolar kan fästas i samma bas som använts till babyskyddet. Vid montering med bälte och underförankringsband fästs banden ofta under bilens framsäte man kan i vissa fall fästas i metallöglor i bilens golv.
Fördelen med att ha en stol som fästs med Isofix är att det är mycket smidigt att montera den. Därför är denna funktion att föredra om man har flera bilar men bara en bilbarnstol. Dessutom har stolarna ofta flera funktioner som visar att stolen är rätt monterad. Detta saknas vid montering med bälte.
Fördelen med en bältesmonterad stol är att barnet kan sitta i den en längre tid, vilket är fördelaktigt för säkerheten. Alla bältade stolar har en maxvikt på 25 kg. Isofixstolar har generellt en maxvikt på 18 kg. Dessutom har isofixstolarna oftast mindre benutrymme för barnet och det är därför vanligt att man byter ut dessa typer av stolar tidigare när barnet växer.

Lutning

När barnet precis bytt från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol är det fortfarande väldigt litet och sover mycket. Det har dessutom inte lika välutvecklade muskler kring nacken och därför är det lätt att huvudet faller framåt när barnet somnar. Då är det bra om stolen är mer bakåtlutad än den är när barnet är i slutet av användarfasen för denna typ av stol.
En del stolar har justerbar lutning men annars finns det smidiga lutningskilar att köpa för att barnet ska kunna sitta bekvämt och inte falla framåt med huvudet när det somnar i bilen.

Säkerhet bakåtvänd bilbarnstol

Gällande placering av bakåtvända stolar kan de monteras i fram- eller baksätet på bilen. I framsätet finns oftast mer plats men det finns inte alltid möjlighet att fästa stolen med isofix och det är inte alltid möjligt att enkelt stänga av airbagen. Tänk också på att sikten för föraren kan försämras när barnet sitter fram. Solskydd får inte heller placeras på fönstret i framsätet utan måste monteras på bilbarnstolen om man väljer att montera stolen fram i bilen.
Barnet ska sitta bakåtvänt så länge som möjligt eftersom det fortfarande inte är fullt utvecklat i kroppen. Speciellt nacken skyddas otroligt mycket genom att sitta bakåtvänd och risken att skadas vid en eventuell krock minskar om barnet sitter vänd bakåt. Det beror på att den kraft som uppstår vid en krock fördelas jämnt över en större yta när barnet är bakåtvänt. Helst ska barnet sitta bakåt tills det är 5-6 år.
Vid placering i framsätet är det smidigast med en bältesmonterad stol eftersom isofix inte finns i alla framsäten.

Cybex Sirona Gi i-Size Moon Black
Högre maxvikt
3489 kr
Köp
Info
Joie I-Spin XL Carbon
Fr. 6mån-12år!
5499 kr
Köp
Info
Axkid Movekid Granite (Grå)
Plustestad, till 36 kg
4999 kr
Köp
Info

Maximal säkerhet bakåtvänd bilbarnstol

  • Stolen är bakåtvänd
  • Stolen är rätt monterad i bilen
  • Det interna bältet sitter rakt in i stolen över barnens axlar. Alltså går det inte ned bakom barnets rygg eller upp mot barnets öron.
  • Stolen är inte monterad framför en aktiv airbag

För stor för bilbarnstolen

Det är dags att byta stol när något av följande är uppfyllt:
  • Viktgränsen är nådd (olika för olika stolar)
  • En tredjedel av barnets huvud är över stolens högsta punkt. Detta är när toppen på barnets öron är över denna punkt.

OBS! Tänk på att många stolar har justerbart lutläge och även huvudstöd. Testa så att stolen har minst möjliga lutning samt högsta möjliga läge på huvudstödet innan du byter stol.

Steg 3 Bältesstol och bälteskudde

köpbarnvagn-framåtvänd-bältesstol

  • Ca 4-12 år
  • 15-36 kg
  • 100-150 cm

När barnet växt ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att vända framåt och sitta i en bältesstol. Det är viktigt att komma ihåg att det är bäst att barnet sitter bakåtvänt så länge som möjligt och att man som förälder inte är för ivrig att vända sitt barn framåt. Kom ihåg att det är du som förälder som bestämmer och om barnet inte vill sitta bakåt men det passar i sin bakåtvända stol, då ska det sitta bakåtvänt tills det växt ur stolen.
Bältesstolen är framför allt till för att hjälpa till att placera bilens trepunktsbälte på rätt ställe på barnet. Det vill säga att bältet sitter precis vid axeln och över höftbenen. Det hjälper till att skydda barnet och ge extra stöd vid en eventuell krock. Dessutom ger den även ett bättre sidokrockskydd än bilkudde eller utan stol. Barnet lyfts även upp en bit så att det kan se ut genom bilens fönster.

Montering

Bältesstolen monteras framåtvänd och kan oftast monteras med isofix. Isofixens syfte på bältesstolen är att se till att stolen alltid sitter fast i bilen, även när du åker utan barn. En bältesstol blir ett väldigt tungt löst föremål i bilen om ni skulle vara med om en krock.
Dessutom har en del isofixstolar justerbart lutläge som är fördelaktigt om barnet somnar i bilen. Då får det bättre stöd så huvudet inte faller framåt. Om stolen monteras med bara bältet ska bältet sitta fast även när barnet inte är med i bilen.

Säkerhet

Stolen kan placeras i baksätet eller framsätet men i framsätet måste airbagen vara avstängd eftersom den kan skada barnet vid en eventuell krock.
Det kan vara bra att plocka bort bilens inbyggda nackkudde eftersom den av säkerhetsskäl inte får vara i kontakt med bältesstolen.

Maximal säkerhet bältesstol

  • Bältet sitter rakt in i stolen vid barnets axel. Inte ned bakom ryggen eller upp mot öronen.
  • Bältet sitter över höftbenen och inte över magen
  • Eventuell airbag är avstängd
  • Bilens nackkudde är bortmonterad om den är i kontakt med bältesstolen

För stor för bältesstolen

Barnet har växt ur bältesstolen när något av följande stämmer:
  • Barnet är 135 cm långt

Kom ihåg! Barn är rekommenderade att sitta i bilbarnstol tills de är 135 cm långa. Sedan går det bra att sitta som en vuxen. Dock kan airbag endast användas från att barnet är 140 cm långt.

Bälteskudde

Bälteskudde är ett alternativ till bältesstol men den är inte lika säker. Den kan också ses som ett fjärde steg av bilbarnstol.
Bälteskuddens huvudsakliga funktion är att lyfta upp barnet i bilen så att bältet placeras rätt på kroppen. Den har inte lika hög säkerhet som bältesstolen eftersom den saknar skydd på sidan samt nackskydd. Dessutom hjälper en bältesstol till med att hålla barnet upprätt när det somnar under färden.
Det kan vara bra att byta bältesstolen mot en bälteskudde när stolen blivit för trång för barnet.

Olika typer av tester

Europeiska standarden ECE R44.04


Tester bilstolar ECE R44
  • Obligatorisk bakåtvänd position tills barnet är 9 kg
  • Testad för frontalkrock och påkörning bakifrån
  • Testad utifrån banets viktklasser

Nya europeiska standarden i-Size (UNECE R129)

bilstolstester i-size
  • Testad för sidokrock, frontalkrock och påkörning bakifrån
  • Testad utifrån både maxlängd och maxvikt för barnet
  • Obligatorisk bakåtvänd position tills barnet är 15 kg
  • Har alltid isofixmontering

Kompletterande krocktestet Plustest


bilstolar plustest

  • Högre hastighet än vid de europeiska godkännandena
  • Kortare bromssträcka för undersökning av krafternas påverkan på bilbarnstolen
  • Alla stolar rekommenderade att monteras bakåtvända

Bra-att-ha tillbehör

köpbarnvagn-bilstol-tillbehör

Förälder

Som förälder vill man både göra resan så trygg som möjligt men man vill också slippa städa bilen efter att barnen haft smutsiga skor i sätet. Det kan också vara skönt att ha nödvändiga saker organiserade och nära till hands.

Bilspegel är bra att ha för dig som monterat ditt babyskydd eller bakåtvända bilbarnstol i baksätet och vill ha uppsikt på barnet under tiden.

Sparkskydd är smidigt att ha för att slippa nedsmutsning från barnens grusiga eller blöta skor i sätet när de sitter bakåtvända.

Sätesskydd kan placeras under stolen och skyddar klädseln från stolens belastning och dessutom minskar du risken för tryckskador från stolen samt smuts och revor i tyget. Dessutom hjälper den till så att stolen inte glider runt på sätet.
Prylfickor kan kombineras med sparkskydd men kan också användas när framåtvänd bältesstol används för att förvara smått och gott till dig och ditt barn.

Barn

Under långa eller korta resor är det lätt att barnen somnar eller blir obekväma i stolen. Då är det bra att ha till exempel nackstöd eller solskydd för att göra resan så bekväm som möjligt.

Lutningskil är bra att köpa till din bakåtvända bilbarnstol utan justerbar lutning när barnet är litet och sover mycket i bilen för att barnet inte ska sjunka ihop med nacken.

Nackkudde kan vara bekvämt att ha för barn som lätt somnar och det ger ett gott stöd för att barnet ska sova mer bekvämt i stolen och för att inte riskera att det vaknar med ont i nacken.

Solskydd är bra att köpa för att fästa på fönstret eller på stolen så att inte solen lyser in lika starkt i bilen.
Sittdyna är skönt för barnets komfort både för att det ska bli mjukare att sitta men även för att värma eller kyla ned beroende på årstid.

Sammanfattning av vad som är viktigt att tänka på när du väljer bilbarnstol

- Utgå från barnets längd och vikt när du väljer en passande stol
- Ta reda på vad som gäller vid montering och att kriterierna för detta passar er bil
- Se till att bältet hamnar korrekt över axel och höfter när barnet sitter i stolen
- Att nacken får ett bra stöd är viktigt. Se till att den stol ni väljer uppfyller kraven för detta
- Undersök hur stolen ni är intresserade av är designad för att leda bort krafterna vid en aventuell kollision. På vissa stolar leds kraften bort från barnet via en sidokudde som fästs på stolen medan de på andra stolar förs bort från barnet med andra funktioner inbygda i stolen

För fler tips om vad som kan vara bra att tänka på när ni ska välja produkter till barn rekommenderar vi även att ni läser

Att välja barnvagn
Att välja sulky
Att välja resesäng
Att välja matstol
Att välja bärsjal och bärsele
Att välja skötväska
Att välja resevagn
Att bädda barnvagnen
Logga in